Medlemsinformation

Välkommen
till Olofstorp och till ett medlemskap i Lilla Älsjövägens Samfällighetsförening, vi hoppas att ni kommer att trivas här i Olofstorp. Vi är en vägförening med 44 anslutna fastigheter. Vi får många frågor och funderingar på avgifter, vilka regler som gäller och hur föreningen fungerar. Vi har i denna informationssida samlat våra medlemmars vanligaste frågor och andra viktiga upplysningar.

 Syfte
Syftet med vägföreningen är att hålla vägen bekvämligt farbar med fordon året runt.

Vad är en samfällighetsförening?
En samfällighetsförening är en sammanslutning av delägarna, d.v.s. fastigheterna i området. För föreningen skall det finnas stadgar och en styrelse. Föreningens stadgar, förrättningsdokumenten och diverse lagar reglerar verksamheten. Medlemskap i Lilla Älsjövägens Samfällighetsförening är inte frivilligt, alla som bor i området och använder vägen är automatiskt medlemmar och måste betala medlemsavgiften som bestäms på årsmötet.

Protokoll från årsstämman 2024-06-13

Årsstämman för verksamhetsåret 2024/2025 hölls den 13 juni 2024. Protokoll från årsstämman finns här.

Vad ingår i vägen?
Föreningens administrativa område är vägbanan och området närmast utanför vägbanan. Detta område sträcker sig ungefär 0,5-2 m på varje sida av vägytan längs hela vägen, det vill säga i stort sett allt utanför tomtgränsen. Notera att förutom diken och trummor så ligger även de flesta in-/utfarter till fastigheterna på föreningens område.

LAV

Ekonomi
De största utgifterna för föreningen är det löpande underhållet av vägen och vinterväghållningen medan de största inkomsterna är medlemsavgifterna. Se Styrelsens förslag till budget för verksamhetsåret 2024/2025 som antogs vid årsstämman. Styrelsen lämnar även en långtidsekonomisk plan för föreningens ekonomi som är vägledande för styrelsens kommande budgetar

Medlemsavgiften
Årsavgiften för 2024/ 2025 är beslutad att bli 4.657:- för varje andel. Samtliga fastigheter i föreningen har idag en (1) andel. Medlemsavgiften beslutas på årsstämman efter förslag från styrelsen. Sista dag för avgiften är 2024-08-31

Betalning av avgiften
Föreningens absolut största och därmed avgörande intäkt är medlemsavgifterna. Det är tack vare dessa vägen kan underhållas. Förfallodagen brukar vara den 31 augusti. Slarv med inbetalningarna orsakar mycket merarbete för styrelsen och medför högre kostnader både för medlemmen och för föreningen. Det är bättre att vi lägger energin och pengarna på vägen istället. Det är fastigheten som är medlem i föreningen och har betalningsansvaret. Fastighetsägaren ansvarar för att fastigheten betalar. Även om fastighetsägaren har dålig betalningsförmåga får föreningen sina pengar via inkasso där fastighetsägaren till slut får stå för alla extra kostnader.

Föreningsdemokrati
För en god föreningsdemokrati är det viktigt att så många som möjligt besöker årsmötet och röstar på de förslag som förekommer där. Medlem kan väcka förslag till årsmötet genom motion, som skall vara föreningen tillhanda senast under april månad. Styrelsen bereder motionen och ger sitt förslag till hur stämman skall rösta. Årsmötet (stämman) väljer styrelsen som sedan bestämmer om det löpande arbetet. Styrelsemöte hålls normalt 5-6 ggr per år, därför kan det ta lite tid att behandla ärenden. Årsmötet hålls enligt stadgarna varje år i juni, och protokollet är klart efter 14 dagar. Alla medlemmar kan ta del av protokollet, styrelsemötesprotokoll är dock ej offentliga.

Styrelsens arbetsuppgifter
Styrelsens uppgift består i huvudsak att administrera föreningen. Föreningens stadgar, förrättningsdokumenten och diverse lagar reglerar verksamheten. Värt att notera är att styrelsemedlemmarna utför arbetet i vägföreningen på sin fritid.

Vinterväghållningen
Vårt avtal för vinterväghållningen varar mellan 1 nov och 31 mars. Snöröjningen och halkbekämpningen sker med automatik, vi behöver inte ringa och beställa. Entreprenören kommer från trakten och får därigenom exakta prognoser för bästa beredskap. Alla kontakter med entreprenören sker genom styrelsen.  Har ni synpunkter på snöröjningen ska ni prata med Någon i styrelsen eller genom mail till info@läv.se som sedan sköter kontakten med entreprenören.

Vägbelysning
Kommunen, Trafikkontoret, är ansvarig för belysningen i området. Trasiga lampor byts vid områdestillsynen som inträffar ett par gånger per år. Alla lampor byts med jämna mellanrum efter ett schema.

VISA HÄNSYN SÄNK HASTIGHETEN

Fastighetens (medlemmens) ansvar:

  • Inga arbeten får utföras på området som föreningen ansvarar för, utan föreningens medgivande. Anmäl arbeten skriftligt i god tid eftersom ett godkännande kan behöva ett styrelsebeslut.
  • Inga arbeten får utföras som indirekt påverkar området som föreningen ansvarar för, utan föreningens medgivande. Anmäl alltid skriftligt i god tid.
  • Föreningens område utanför fastigheten skall hållas rent och snyggt. Växter skall klippas, skräp plockas och vägen sopas vid behov, se Göteborgs stads informationssida, om vilket ansvar du har och vad lagen säger.
  • Diken och brunnar skall hållas fria så att vatten kan passera obehindrat.
  • Eventuella skador orsakade av fastighetsägaren, exempelvis vid tunga transporter skall ersättas av fastighetsägaren.
  • Parkering får ej ske på föreningens område utan föreningens medgivande.
  • Bidrag till ökad säkerhet genom att hålla en låg hastighet och informera barn om att vägen inte är en lämplig lekplats.
  • Minimera transporter med tung trafik (t.ex. lastbil), vägen inte är konstruerad för dessa

Klipp häckar och träd
Varje år skadas människor i trafiken, och hur konstigt det än låter så är alldeles för frodigt växande häckar en av orsakerna. Tyvärr är det barn som drabbas värst. Barn är små till växten och syns inte bakom en hög häck. För att kunna förhindra och förebygga olyckorna, måste vi ställa några krav på dig.

Gathörn: För den s.k. sikttriangeln, 10 m åt vardera hållet, gäller att växter får sträcka sig max 80 cm över gatan.
Tänk på att din häck måste växa inom ditt eget tomtområde så att den inte stjäl utrymme från trafikanterna på gatan eller från gång- eller cykelbanan utanför.
Om du har växter eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana måste du se till att det finns fri höjd för trafikanterna. Följande regler gäller för fri höjd: Gångbanor måste ha en fri höjd på 2,5 m, cykelvägar minst 3,2 m och bilkörbana minst 4,6 m.

Rensa Ogräs
Det är ditt ansvar att se till att gångbanan inom tio meter utanför din tomtgräns hålls fri från ogräs.
Finns ingen gångbana ansvarar du för att hålla fint på 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen. Ser du över ogräset lite då och då behöver det inte innebära särskilt mycket jobb.

Skotta snö
På vintern ska du som fastighetsägare hålla gångbanan inom tio meter utanför din tomtgräns ren och halkfri. Finns ingen gångbana ansvarar du för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen. Det är inte tillåtet att skotta ut snövallen på vägen eller i diket, utan snövallen skall skottas in på den egna tomten. Några minuters insats med skyffeln innebär att du kan förhindra att någon ramlar och slår sig. Och att du slipper betala skadeståndet som det kan innebära. Snöplogen får inte samla ihop snö för att lägga upp detta framför någons infart, däremot måste man acceptera den vall som bildas naturligt när plogen passerar fastigheten.